7 maart 2025

Deze blog is geschreven door onze trainer: Melisa Sikar

Ik heb een duidelijke mening over de situatie tussen Israël en Palestina, wat het een uitdaging maakt om dit onderwerp op een neutrale manier met mijn leerlingen te bespreken. Het conflict roept sterke emoties op en vrijwel iedereen heeft er een standpunt over. Mijn VMBO-leerlingen vormen hun mening vaak op basis van korte berichten en filmpjes die ze tegenkomen op Instagram en TikTok. Dit maakt mij extra bewust van de impact van mijn woorden. Ik draag niet alleen kennis over, maar fungeer ook als rolmodel. Hoe kan ik een gesprek over zo’n beladen onderwerp voeren zonder te sturen of onbedoeld iemand te kwetsen?

Een les in dialoog en verbinding

Om dit vraagstuk aan te pakken, ontwikkelde ik een les waarin we met elkaar in gesprek gingen. De grootste uitdaging? Een veilige leeromgeving creëren waarin iedereen zich vrij voelt om zijn of haar mening te delen. Binnen mijn vakgebied, levensbeschouwing, is dat altijd van belang, maar bij een onderwerp als dit vroeg ik me af of dat haalbaar was.

De discussie over Israël en Palestina roept sterke emoties op. Ik wilde leerlingen de ruimte geven om hun gedachten en gevoelens te uiten, zonder angst voor afwijzing of veroordeling. Tegelijkertijd wilde ik voorkomen dat standpunten zich verharden of dat het gesprek uitmondde in een conflict. Het was essentieel dat er ruimte was voor verschillende perspectieven en dat de dialoog respectvol bleef. Dit vereiste een zorgvuldige aanpak, waarin mijn rol als gespreksleider van belang was.

Mijn aanpak besprak ik met mijn collega Stan, docent geschiedenis. We besloten samen een les te ontwikkelen die recht deed aan de complexiteit van het conflict. Dat bleek niet makkelijk. We worstelden met vragen als: welke gebeurtenissen behandelen we? Hoe blijven we neutraal? Hoe gaan we om met stellige uitspraken en onze eigen overtuigingen? Onze discussies hierover zorgden ook in de personeelskamer voor stevige gesprekken.
We kozen ervoor om de ontstaansgeschiedenis van het conflict als uitgangspunt te nemen. We behandelden belangrijke momenten die de situatie van vandaag hebben gevormd en lieten bepaalde details, zoals aanslagen of politieke leiders, minder nadruk krijgen. Ons doel was niet om schuldigen aan te wijzen, maar om leerlingen inzicht te geven in de complexiteit en hen kritisch te laten nadenken over de informatie die ze tegenkomen.

3 tips: hoe blijf je als docent neutraal?

Deze ervaring zette me aan het denken: hoe objectief kun je als docent zijn? Kun je je mening helemaal loslaten, of mag je ook eerlijk zijn over je eigen twijfels? De balans tussen transparantie en professionaliteit is belangrijk:

  • Sta stil bij je eigen mening: Wees je bewust van je overtuigingen en vooroordelen. Dit helpt om objectiever in gesprek te gaan.
  • Wees open en eerlijk: Het delen van je eigen worstelingen kan leerlingen inspireren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Dit onderwerp raakt mij persoonlijk, maar ik wil dat we samen kijken hoe we begrip kunnen hebben voor verschillende meningen.”
  • Stimuleer empathie: Moedig leerlingen aan om elkaar te begrijpen, in plaats van elkaar te overtuigen. Zo ontstaat een veilige sfeer om gedachten te delen.

3 tips om Israël en Palestina bespreekbaar te maken in de klas

Gevoelige onderwerpen bespreken is spannend, maar biedt een kans om leerlingen burgerschapsvaardigheden bij te brengen. Een paar praktische tips:

  1. Zorg voor een veilige leeromgeving: Leerlingen moeten hun mening kunnen delen zonder bang te zijn voor afwijzing. Spreek duidelijke regels af over respectvol luisteren.
  2. Gebruik prikkelende vragen: Stimuleer kritisch denken met vragen als:
    Wat betekent gerechtigheid in een conflict?
    Hoe ga je om met iemand die een totaal andere visie heeft?
  3. Laat voorbeelden van samenwerking zien: Bespreek vredesinitiatieven en laat leerlingen nadenken over de kracht van dialoog en samenwerking.

Wil je hiermee aan de slag?

Vind je het lastig om zo’n onderwerp te bespreken? In onze workshop delen we praktische strategieën om gevoelige thema’s op een veilige en gestructureerde manier te behandelen. We bespreken hoe framing en media invloed hebben, laten zien hoe je ruimte creëert voor verschillende perspectieven en geven concrete handvatten om leerlingen kritisch te laten nadenken.

Met deze workshop helpen we docenten om gesprekken te begeleiden waarin dialoog en wederzijds begrip centraal staan.

 

Meer over de laatste ontwikkelingen.

Bekijk alle blog artikelen
27 januari 2025

5 manieren om duurzaamheid in het onderwijs te integreren

Leer hoe je duurzaamheid en burgerschap eenvoudig kunt integreren in het onderwijs. Ontdek 5 praktische tips, van projecten en samenwerking tot bewustwording, en inspireer leerlingen om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Lees meer
17 december 2024

Samenhang in burgerschapsonderwijs

Een samenhangend programma zorgt ervoor dat burgerschapsonderwijs niet alleen leerzaam, maar ook betekenisvol is. Het helpt leerlingen niet alleen te begrijpen wat burgerschap inhoudt, maar ook hoe ze dat in hun eigen leven kunnen toepassen.

Lees meer
21 november 2024

Wat zegt de burgerschapswet?

Sinds 2006 zijn scholen in Nederland verplicht aandacht te besteden aan burgerschapsonderwijs. Toch bleek dat dit niet altijd voldoende gebeurde. Daarom werd de wet in 2021 aangescherpt. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk?

Lees meer